Ako sa vyrába ružové víno

Žena drží v ruke ružové víno Slovenské vinice

Vraví sa, že ružové víno dokonale vypĺňa priestor medzi bielym a červeným vínom, vďaka nemu je farebná paleta vín kompletná.

Ružové víno sa už dávno nevyrába zmiešaním bieleho a červeného, ako tomu bolo kedysi. Vďaka rozmachu technológií a zdokonaľovaniu procesov pri výrobe vína si môžeme vychutnávať dokonalé odrodové rosé.

Výroba ružového vína je taká istá, ako výroba bieleho vína. To znamená, zjednodušene povedané, šupka hrozna sa dotkne šťavy iba na krátky čas, zvyčajne len na 12 – 24 hodín. Červené vína vznikajú kvasením muštu na šupách niekoľko týždňov, naopak, pri rosé má vinár úplnú kontrolu nad výslednou farebnosťou ružového vína. Záleží len na ňom, či bude mať farbu iskrivo ružovú so svojou vlastnou hĺbkou, alebo hravú, jemne cukríkovú. Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd viniča, akými sú napríklad Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Dunaj atď.

Zaujímavosťou je, že rosé poznali už v 6. storočí p. n. l., od polovice 20. storočia malo pár „hightlightov“. Jeho popularita však začala rásť až zopár rokov dozadu. Každým rokom je po celom svete čoraz obľúbenejšie. Vďaka svojej ľahkosti, hravosti a sviežosti si našlo párovanie nielen v tradičnej, ale aj modernej gastronómii, ľudia ho milujú ako ideálny aperitív.

Zamilujte si ho aj vy a vyskúšajte niektoré z našej ponuky. Nájdete ich v sieti predajní Kaufland, Coop, Tesco, Billa, CBA, Terno, Starý Otec a na www.drinkexpert.sk.